Η πίστα
Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών βρίσκεται Νότιο-Δυτικά της πόλης των Σερρών ανάμεσα στο Αθλητικό Πάρκο Ομονοίας καλύπτοντας 1.000 στρέματα. Η πίστα κατασκευάστηκε το 1998. Έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι και Formula 3 επίπεδο. Είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, με μήκος 3.186 μέτρα και πλάτος 12-15 μέτρα.

Το αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών αποτελεί τη μοναδική πίστα στη χώρα αλλά και στη Βαλκανική η οποία πληρεί απολύτως τις κατασκευαστικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (FIΜ), για διεξαγωγή αγώνων κατηγορίας μέχρι Formula 3.

pista_serron

Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 3.187 μέτρα και το συνολικό εμβαδόν που περικλείει είναι 195 στρέμματα περίπου. Το πλάτος της πίστας είναι 15 μέτρα στην ευθυγραμμία της εκκίνησης και 12 μέτρα στο υπόλοιπο τμήμα της. Οι κατά μήκος κλίσεις του άξονα κυμαίνονται από 1 έως 3%. Η ευθυγραμμία εκκίνησης έχει μήκος 662 μέτρων και οι υπόλοιπες ευθυγραμμίες είναι, η μικρότερη μεταξύ αντίρροπων στροφών 24,61 μέτρα και μεταξύ ομόρροπων στροφών 8,21 μέτρα.

Συνολικά η πίστα περιλαμβάνει 16 καμπύλες, 9 εκ των οποίων είναι δεξιόστροφες και 7 αριστερόστροφες με τις ακτίνες καμπυλότητας να κυμαίνεται μεταξύ 40 και 100 μέτρων. Ο μέγιστος αριθμός ομόρροπων καμπυλών στη σειρά είναι 3 ενώ στο εσωτερικό των καμπυλών υπάρχει διαπλάτυνση και στο εξωτερικό μέρος προβλέπεται ζώνη προστασίας των αγωνιζομένων από διαβαθμισμένο υλικό ή πράσινο.
{gallery}serres{/gallery}
Στο εσωτερικό της πίστας είναι εγκατεστημένος ο χώρος στάθμευσης και προετοιμασίας των αγωνιζομένων (Paddock). Καταλαμβάνει έκταση 4.900τ.μ. και η προσέγγισή του γίνεται μέσω της υπόγειας διάβασης η οποία βρίσκεται στο ύψος περίπου της εκκίνησης στην ευθυγραμμία.

Το δευτερεύον βοηθητικό οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 4.800 μέτρων στο εσωτερικό της πίστας για τη γρήγορη, άνετη και ασφαλή κίνηση ασθενοφόρων, οχημάτων περισυλλογής και πυροσβεστικών οχημάτων βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής.

Απέναντι από την ευθεία εκκίνησης ολοκληρώνεται τσιμεντένια σκεπαστή κερκίδα οπλισμένου σκυροδέματος χωρητικότητας 2.500 θεατών, ενώ στον υπόλοιπο χώρο είναι τοποθετημένες λυόμενες κερκίδες θεατών, χωρητικότητας περίπου 2.000 θεατών, άλλη μία λυόμενη κερκίδα 1.000 θεατών τοποθετήθηκε σε φυσική κερκίδα στην απέναντι πλευρά της ευθείας εκκίνησης και τέλος μία λυόμενη κερκίδα έχει τοποθετηθεί σε διαμορφωμένο χώρο εντός των pits, η οποία φιλοξενεί 1.000 περίπου θεατές.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων στους παραπάνω χώρους λειτουργούν ένα διώροφο αναψυκτήριο 100 τετρ. μέτρων και τρεις καντίνες σε ισάριθμες κερκίδες, προς πλήρη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στον περιβάλλοντα χώρο του αυτοκινητοδρομίου υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι ελεύθερης στάθμευσης για τους θεατές.

Υποδομή
Η κτιριακή υποδομή αλλά και ένα σύνολο μικρών τεχνικών έργων, απαραίτητων για την ολοκληρωμένη λειτουργία του αυτοκινητοδρομίου, έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο προμελέτης και εντάχθηκαν στην, υπό εξέλιξη, τρίτη και τελευταία κατασκευαστική φάση σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο εξέλιξης του αυτοκινητοδρομίου.

Στα τεχνικά έργα αποπεράτωσης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

– Κτιριακό συγκρότημα τριών ορόφων 1.350 περίπου τ.μ. για την εξυπηρέτηση των αγωνιζομένων (χώρος pits), των θεατών και της διοίκησης του αυτοκινητοδρομίου.
– Ανισόπεδη γέφυρα διέλευσης πεζών στο ύψος της εκκίνησης.
– Δευτερεύοντα κτιριακά έργα και μικροκατασκευές.
– Δημιουργία 9 οργανωμένων χώρων στάθμευσης για εξυπηρέτηση 3.000 περίπου οχημάτων.

Από Θεσσαλονίκη οι Σέρρες απέχουν 86χλμ (διαδρομή περίπου 1 ώρας από το κέντρο της πόλης μέχρι την πίστα). Από την Αθήνα απέχουν περίπου 550χλμ.

Πως θα πάτε
Ερχόμενοι από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και περίπου 20/25 χλμ μετά τα τελευταία διόδια (Μάλγαρα) φτάνουμε και στρίβουμε δεξιά σε μια γέφυρα που γράφει Σέρρες / Καβάλα. Από εκεί μετά από μερικά χιλιόμετρα θα φτάσουμε σε μια άλλη ανισόπεδη διασταύρωση που θα γράφει Σέρρες / Καβάλα δεξιά και μόλις βγούμε από το δρόμο στη διχάλα κάνουμε αριστερά όπως ακριβώς γράφουν και οι ταμπέλες. Θα βγείτε σε ένα ανηφορικό δρόμο με νησίδα (3 και 3 λωρίδες) το γνωστό “δερβένι” όπου θα βγουν και όσοι Θεσσαλονικείς θέλουν να κινηθούν προς Σέρρες.

Μόλις ο δρόμος αρχίσει να κατηφορίζει φτάνουμε σε μια διχάλα και κάνουμε δεξιά προς Βουλγαρία. Σε περίπου 500μ στρίβουμε σε ένα στενό δρόμο αριστερά που γράφει Βουλγαρία και απλά ακολουθούμε το ρεύμα μη στρίβοντας πουθενά. Φτάνουμε στο χωριό Λητή που υπάρχουν και βενζινάδικα για ανεφοδιασμό αν χρειάζεται. Συνεχίζουμε όλο ευθεία με προσεκτική ταχύτητα καθώς στο κομμάτι αυτό συχνά έχει μπλόκα. Στα 20χλμ από το χωρίο Λητή υπάρχει λευκή πινακίδα που γράφει σταθμός συντήρησης και αποχιονισμού. Ελαττώστε ταχύτητα στα 90…

Από εκεί και μετά μπορείτε να αυξήσετε ρυθμό. Στις στροφές που ακολουθούν (με διαχωριστική μπαριέρα) πρέπει να προσέχετε διότι ο δρόμος είναι ύπουλος, με λακκούβες σε πολλά σημεία, ανάποδες κλίσεις και τυφλά σημεία που κλείνουν. Ιδιαίτερη προσοχή προς το τέλος του δρόμου υπάρχει μικρή κατηφορική ευθεία την οποία ακολουθεί εσάκι (δεξί / αριστερό) στο οποίο ο δρόμος στενεύει, η μπαριέρα καταργείται και γίνεται διπλής κυκλοφορίας. Στα πρώτα φανάρια που θα συναντήσετε (έχει αντιπροσωπία της Ford στο αριστερό σας χέρι λίγο πριν και Alex Pak στο δεξί) στρίβετε δεξιά στον περιφερικό (γράφει και αυτοκινητοδρόμιο Σερρών).

Στο δεύτερο φανάρι στρίβετε δεξιά προς «τελωνείο», περνάτε κάτω από το γεφυράκι και κάνετε δεξιά. Στο δεύτερο στενάκι που γράφει Pits (στη γωνία βρίσκεται η πίστα καρτ) κάνετε αριστερά για να σας καλωσορίσει κάτω από το γεφυράκι η πίστα. Με το που αναδυθείτε από το γεφυράκι βρίσκεστε ήδη στο χώρο της πίστας.

Η πίστα πλέον διαθέτει αέρα για τα λάστιχα αλλά εαν χρειαστείτε κάτι περισσότερο θα πρέπει να βγείτε στο κοντινότερο βενζινάδικο.

Translate »